Arctic Light Hotel - Kauppalantalon historia

Rovaniemen kauppalantalon tarina

Lähes 90 % Rovaniemen kauppalan keskustan rakennuskannasta tuhoutui lokakuussa 1944 Saksalaisten sotilaiden vetäytyessä Lapista. Myös silloinen kauppalan hallintorakennus tuhoutui täysin. Uusi Rovaniemen kauppalantalo valmistui, monien vaiheiden jälkeen lähes samalle paikalle vuonna 1949. Rakennus on silloisen Lapin Rakennuspiirin päällikön, arkkitehti Ferdinand Salokankaan suunnittelema ja edustaa tyyliltään sotia edeltäneen ajan funktionalismia.

Kaupungin hallinto muutti Alvar Aallon suunnittelemaan uuteen kaupungintaloon vuonna 1988, mutta vanhassa kauppalantalossa oli sen jälkeenkin kaupungin eri hallintokuntien toimintoja aina vuoteen 2002. Rovaniemeläinen hotelliyrittäjä Mikael Gröhn osti kiinteistön vuonna 2004 jonka jälkeen kiinteistössä toteutettiin mittava peruskorjaus. Kauppalantalon tilat muutettiin tässä yhteydessä asuin-ja liikehuoneistoiksi.

Kesällä 2013 Mikael Gröhn sai ajatuksen muuttaa kauppalantalo nykyaikaiseksi ja korkeatasoiseksi Boutique hotelliksi. Asiat etenivätkin nopeasti ja Rovaniemen kaupunginhallitus myönsi yhtiölle poikkeamisluvan rakennuksen käyttötarkoituksen muutoksen hotelliksi jo lokakuussa 2013. 

Hotelli suunnitteluun palkattiin maamme johtavana hotelli-ja ravintolasuunnittelijana pidetty arkkitehtitoimisto Jaakko Puro Oy. Avarien tilojen suunnittelun lähtökohtina ovat olleet erittäin korkea laatu, yksilöllisyys ja sisustuksen yksityiskohtien runsaus. 

Arctic Light Hotel history Rovaniemi
Arctic Light Hotel - Vintage railing by Ferdinand Salokangas
Arctic Light Hotel - Salokankaan tähdet
Arctic Light Hotel - Historical building Rovaniemi

Kauppalantaloa pidetään Salokankaan päätyönä ja sillä on Rovaniemellä keskustan muuten nuoressa rakennuskannassa kulttuurihistoriallista arvoa ja kaupunkikuvallista merkitystä. Talon julkisivussa ja sisustuksen yksityiskohdissa on useita näyttäviä elementtejä jotka ovat säilyneet eriomaisesti. Mainittakoon muun muassa tunnetun Suomalaisen suunnittelijan Paavo Tynellin valaisimet, parvekkeiden ja katosten koristeaiheet sekä näyttävät sisustuksen detaljit vanhassa valtuustosalissa.  

Rakennus on yleiskaavassa osittain suojeltu. Suojeltuja yksityiskohtia ovat mm. parvekkeiden kaiteet, porraskäytävien pororaito – koristeet ja useat valtuustosalin sisustuksen yksityiskohdat. Nämä seikat on luonnollisesti otettu huomioon myös hotellin suunnittelussa.